ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ГЕНДЕРНОЇ РІВНОСТІ ЧЕРЕЗ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ МЕХАНІЗМИ ТА ЛЮДИНОЦЕНТРИЧНИЙ ПІДХІД - МЕДЯНИК, Вʼячеслав (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Гендерна рівність є однією з ключових складових сучасного суспільства, адже вона впливає на всі аспекти життя людини, зокрема освіту, зайнятість, політику та культуру. Проте не завжди реалізація гендерної рівності виявляється ефективною через відсутність відповідних адміністративно-правових механізмів. Важливою частиною цієї дискусії є вивчення зарубіжного досвіду, оскільки він може надати цінний контекст та приклади успішних практик у цій сфері. У сучасному суспільстві питання гендерної рівності стає все більш актуальним та обговорюваним. Проте його важливість питання не обмежується лише теоретичним аспектом. Представлено глибокий аналіз не лише теоретичних аспектів гендерної рівності, але й практичних механізмів її реалізації. Розглянуто національний та зарубіжний досвід у цій сфері, щоб виокремити найбільш ефективні стратегії та методи, котрі можна було б використовувати в українському контексті. Проаналізовано історичні засади та розвиток гендерних прав, практичні аспекти їх застосування. Акцентовано на важливості адміністративно-правових механізмів у захисті прав людини з гендерною складовою. Приділено увагу викликам та перешкодам, пов’язаним із розвитком гендерної рівності, та пошуку шляхів їх подолання. Надано загальну оцінку ситуації в Україні та рекомендації для подальших дій у цій сфері.