ДОСТУП ДО МЕДІАЦІЇ ОСІБ, ЯКІ ТРИМАЮТЬСЯ ПІД ВАРТОЮ - БАБАНІН, Сергій; ТКАЧ, Юлія (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Розглянуто можливості доступу до медіації осіб, які тримаються під вартою. Визначено, що Закон України «Про медіацію» передбачає можливість проведення медіації під час досудового розслідування та судового провадження з метою примирення потерпілого з підозрюваним (обвинуваченим). Законодавство України, що регулює підстави та порядок тримання особи під вартою, не містить заборон щодо участі такої особи у медіації. Проте залишається неврегульованим порядок надання доступу до медіації особам, які тримаються під вартою, що робить фактично неможливим проведення медіації за участю ув’язненого. Запропоновано зміни та доповнення до окремих нормативно-правових актів із метою врегулювання вищезазначеного питання, зокрема, до Кримінального процесуального кодексу України та Закону України «Про попереднє ув’язнення».