ОСОБЛИВОСТІ ПРОЦЕСУ МЕДІАЦІЇ В КОНТЕКСТІ ТРУДОВИХ СПОРІВ - ЗОЛОТУХІНА, Лілія (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Розглянуто унікальні аспекти процесу медіації у вирішенні трудових спорів. Актуальність дослідження зумовлена збільшенням кількості трудових конфліктів та необхідністю знаходження ефективних механізмів їх врегулювання. Визначено сутність поняття «медіація», в тому числі в контексті трудових спорів. Досліджено основні етапи процесу медіації та його особливості. Окреслено проблеми, що ускладнюють застосування медіації при вирішенні трудових спорів, та запропоновано шляхи їх вирішення Встановлено, що основними особливостями процесу медіації у контексті трудових спорів є його добровільність та конфіденційність, простота та доступність вирішення трудових спорів, нейтральність, незалежність та неупередженість медіатора, рівність прав сторін та самостійність у прийнятті рішень, чітке визначення прав та обов’язків сторін, безконфліктність вирішення трудових спорів. Медіація є ефективним і привабливим інструментом для вирішення спорів у сфері трудових відносин, однак її застосування ускладнює низку проблем, таких як: недостатня освіченість населення про переваги та можливості медіації у сфері трудових відносин; відсутність у законодавстві чіткого визначення форм проведення медіації та її співвідношення з уже наявними способами вирішення спорів; неврегульованість порядку виконання досягнутої медіаційної угоди; відсутність суддів-медіаторів, які мали б не лише суддівську, але і медіаційну кваліфікацію. Вирішення зазначених проблем потребує проведення інформаційних кампаній та впровадження навчальних програм для підвищення обізнаності громадян щодо можливостей медіації; встановлення на законодавчому рівні форм проведення медіації, визначення її місця поряд із іншими альтернативними методами врегулювання спорів; законодавчого врегулювання порядку виконання медіаційної угоди; запровадження інституту суддів-медіаторів та проведення їх підготовки. Практичне значення дослідження полягає в можливості вдосконалення медіаційних процедур у сфері трудових спорів, що сприятиме зменшенню конфліктів на робочому місці, підвищенню прозорості вирішення суперечок та створенню сприятливого робочого середовища для всіх сторін.