ПОРІВНЯЛЬНІ АСПЕКТИ СТЯГНЕННЯ БЕЗСПІРНОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ В НОТАРІАЛЬНОМУ ТА СУДОВОМУ ПОРЯДКАХ - САЛАЙ, Максим (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Досліджено особливості нотаріального провадження з вчинення виконавчого напису та судового наказного провадження. З’ясовано підстави та умови, процедура, правові наслідки видачі виконавчого напису нотаріуса та судового наказу, а також надано порівняльну характеристику таким правозастосовним актам. Встановлено, що нотаріальне та наказне провадження мають спрощений та документальний характер, здійснюються на підставі доказів, поданих лише однією стороною – стягувачем. У зв’язку з цим права боржника є обмеженими. При цьому в цивільному процесі встановлені важелі зрівняння прав боржника у вигляді заяви про скасування судового наказу, тоді як у нотаріальному процесі аналогічний механізм відсутній. Надано авторське бачення спільних та відмінних ознак виконавчого напису нотаріуса та судового наказу.