ПРИНЦИПИ ГРОМАДСЬКОГО КОНТРОЛЮ ЗА ДІЯЛЬНІСТЮ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ - ВАЩІЛІН, Роман (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У дослідженні йдеться про інститут громадського контролю за діяльністю поліції та основні положення щодо принципів, на яких його побудовано. Зазначається, що поняття принципів використовується в різних наукових сферах дослідниками з філософії, державного управління тощо. Розглянуто поняття правового принципу та на основі вже існуючого наукового доробку вказується на зміст поняття принципів громадського контролю за діяльністю поліції. Розглядається поняття громадського контролю дослідниками з різних наукових сфер (адміністративного права, публічного адміністрування, політичних наук тощо). Також розглядаються тлумачення поняття правових принципів різними українськими та зарубіжними дослідниками. Вказується, що в науковій літературі під час визначення поняття принципів права виділилися дві концепції, що сформувалися в правовій доктрині (перша побудована на принципах позитивізму, а друга бере початок від ідеї природного права).