ОБОВ’ЯЗОК ПОВНОЛІТНІХ ДІТЕЙ ПІКЛУВАТИСЯ ПРО СВОЇХ НЕПРАЦЕЗДАТНИХ БАТЬКІВ В АСПЕКТІ ПРАВА ТА МОРАЛІ - КУЧУК, Андрій (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Висвітлено обов’язок дітей, які досягли повноліття, піклуватися про непрацездатних батьків. Зосереджено увагу на з’ясуванні природи цього обов’язку через призму його правового та морального характеру. Відзначено, що правознавство переважно розглядає це питання в межах галузевої правничої науки – сімейного права; загальноправовий аспект залишається малодослідженим. Аналіз обов’язку дітей, які досягли повноліття, піклуватися про непрацездатних батьків здійснено з огляду на концепцію сприйняття права Л. Фуллера. Наголошено, що покладання на особу такого обов’язку не відповідає процесу покладання юридичного обов’язку. Юридичний обов’язок передбачає чіткі критерії та умови, за яких він виникає і припиняється, включно з можливостями звільнення особи від обов’язку. Резюмується, що обов’язок дітей, які досягли повноліття, піклуватися про непрацездатних батьків набуває абсолютного характеру, що не властивий юридичному обов’язку. Безумовно, цей обов’язок має бути в соціумі, але питання в природі такого зобов’язання. Зазначений обов’язок є радше моральним і ґрунтується на етичних принципах, внутрішніх переконаннях та суспільних традиціях. Окреслене питання може стати об’єктом подальших наукових дискусій.